Ρημάζουν τα εσωτερικά δρομολόγια πλοίων

Ρημάζουν τα εσωτερικά δρομολόγια πλοίων

Αρ. Πρωτ. 11984/24.02.2011

Προς Υπουργούς:

- Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων & Αλιείας

- Πολιτισμού & Τουρισμού

- Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας

Η φετινή τουριστική περίοδος, που θα ξεκινήσει το επόμενο χρονικό διάστημα, θα είναι η κρισιμότερη των τελευταίων ετών. Η δεινή οικονομική κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, τα δυσμενή οικονομικά μεγέθη και οι απογοητευτικοί οικονομικοί δείκτες, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας. Σε αυτή την κατάσταση προστίθεται η ανυπαρξία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου εκ μέρους της Κυβέρνησης, αναφορικά με την προσέλκυση τουριστών και επισκεπτών στη χώρα μας. Την στιγμή, που η χώρα μας με τη γεωστρατηγική της θέση, με τα λιμάνια που διαθέτει και με τον φυσικό της πλούτο, μπορεί να μετεξελιχθεί σε κομβικό σημείο των Βαλκανίων, εντούτοις καμία ενέργεια δεν έχει γίνει προς αυτή την κατεύθυνση.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ενώ κατά τα λεγόμενα της Κυβέρνησης οι συμφωνίες που κλείνει με μεγάλα τουριστικά πρακτορεία του εξωτερικού για προσέλκυση τουριστών είναι σημαντικές, τα δρομολόγια του εσωτερικού δείχνουν να ρημάζουν. Συγκεκριμένα, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης έχει απομείνει ένα μόνο παμπάλαιο καράβι, το «Πηνελόπη», το οποίο εκτελεί το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λήμνος-Μυτιλήνη-Χίος-Σάμος. Την ίδια ώρα το «ΛΙΣΣΟΣ», που αναχωρούσε για Λήμνο, Μυτιλήνη, Χίο, Πειραιά αποσύρθηκε από τη γραμμή εδώ και δυο μήνες. Η εικόνα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης προκαλεί συναισθήματα λύπησης, αλλά και αγανάκτησης για την παρακμή και εγκατάλειψη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν τα συναρμόδια Υπουργεία, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί ουσιαστικά  το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και να προγραμματιστούν δρομολόγια εσωτερικού, με σκοπό την αύξηση της τουριστικής κίνησης;

Απαντήσεις Υπουργείων